Weerstand

Weerstand.

Een onderdeel van een opleiding die ik volg, was afgelopen week gewijd aan lichaamswerk. In het kort gaat lichaamswerk over ademen, beweging en geluid maken. Het achterliggende idee is dat je lichaam niet liegt. Emoties – soms van lang geleden – worden in het lichaam opgeslagen en gereactiveerd iedere keer dat zich een vergelijkbare situatie voordoet. Het lichaam signaleert dat feilloos. Het enige dat je hoeft te doen, is je ervan gewaar te zijn: waar voel je wat? Dat vergt aanwezigheid. Waar ik al bang voor was, gebeurde ook.

Halverwege de dag kregen wij cursisten de opdracht om onze boosheid in een dans te verbeelden. Ik wil best dansen als ik twee flessen wijn op heb, maar niet op commando. Als ik moet dansen, dan het liefst zoals Michael Jackson. En aangezien mij dat niet gegeven is, dan maar liever niet. Ik voel mij dan een kluns en ben gegeneerd.

Na een demonstratie van de docent vroeg zij aan de groep of de opdracht duidelijk was. Ik zei dat dat ik bang was om mij over te geven aan iets, dat ik zag als aanstellerij. Eigenlijk was ik volledig in paniek door het vooruitzicht deze oefening te moeten doen. Ik zou mijn cool, mijn beheerstheid moeten opgeven. Daarop zei zij dat ze me niet wilde dwingen en vroeg of het voor me makkelijker zou zijn als ik de oefening zou doen met iemand die ik vertrouwde. Ik ken mijn weerstand, die ruim aanwezig is, goed. Ik besloot deze te laten varen en me bloot te stellen aan het komende gevaar van exposure. Ik koos een groepsgenoot die, net als ik, meestal de voorkeur geeft aan het zijterrein i.p.v. het centrum van aandacht. Zo voerden we de opdracht met lange tanden uit.

Het viel mee. Zoals wel vaker, ervoer ik dat ergens tegen opzien meestal erger is dan je eraan overgeven. De mens vreest het meest onder het lijden dat hij vreest. Als ik mijn weerstand opgeef en bereid ben om het griezelige gebied te betreden, als ik mijn hang naar controle loslaat, dan openen zich nieuwe mogelijkheden. Dat gaf wel voldoening en een beetje trots was ik wel. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zal je krijgen wat je altijd hebt gekregen is zo’n mooie uitspraak die ik vaak aan anderen heb voorgehouden, maar die ik nu prachtig op mezelf kon toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *