Overvloed

Goede vrienden van mij hebben een heel bijzondere coachingpraktijk op een prachtige plek in Schoorl. Mensen met een vraag kunnen hier een zogenaamde ‘binnenreis’ maken onder begeleiding van deze ‘reisbegeleiders’. Ik zal niet teveel verklappen over de rituelen en methoden waarmee een en ander gepaard gaat, maar wel dat wat men hier aanbiedt totaal anders is dan wat gebruikelijk aan coaching wordt aangeboden. Voor wie er meer over wil weten, zie: www.binnenreizen.nl.

Afgelopen weekend was ik er weer. Mijn vraag ging over het thema overvloed en tekort. Nu ik bijna 60 ben, viel het mij op dat het mijn neiging is om eerder te kijken naar een halfleeg dan naar een halfvol glas. Dat zat me dwars. Ik bracht dit in een voorgesprek ter sprake, waarop Dolph, een van de reisbegeleiders, opperde dat daaraan mogelijk een beperkende overtuiging ten grondslag zou kunnen liggen. Een selffulfilling prophecy, die zich, zonder dat ik me daarvan bewust was, in mij heeft vastgezet.

Tijdens de reis werd mijn bewustzijn verruimd waardoor ik beter zicht kreeg op mijn gedrag, mijn keuzes en mijn reflexen. Ook kwam mijn huis van herkomst voorbij. Mijn ouders hadden het niet breed. Hoewel mijn leven niet lijkt op dat van hen, heeft mijn opvoeding toch op de een of andere manier een imprint op mij overgedragen die soberheid prijst en overmatige luxe veroordeelt. Je brood verdienen ‘in het zweet des aanschijns’, zoiets. Wie gelooft dat overvloed voor anderen is weggelegd en dat je zelf genoegen moet nemen met de kruimels die overblijven, zal ook geen overvloed creëren maar genoegen nemen met het tekort en dat als de normale situatie beschouwen.

Mij werden de ogen geopend voor deze overtuiging, die kan doorwerken in alle aspecten van het leven, materieel, immaterieel, spiritueel. Sommige inzichten gaven mij schaamte, bijvoorbeeld het inzicht dat – hoewel mijn zelfbeeld heel anders was – ik eigenlijk liever lui dan moe ben. Niks mis met lui zijn, maar dan ook niet klagen over wat je misloopt. Volgens de reisbegeleiders echter kan schaamte zijn bestaan alleen ontlenen aan het idee dat iets niet is zoals ‘het behoort te zijn’. Dus ook niets mis met schaamte. Blijf er alleen niet in hangen. Kijk niet naar het verleden. Dat heeft je precies, met alle inzichten en ervaringen, gebracht waar je nu bent.  Richt je op het nu en de toekomst. En als je iets wil veranderen, kom dan in actie. Zo eenvoudig is het. Ieder moment zijn er weer ontelbare nieuwe keuzes te maken. Vandaar dat ik begonnen ben met bloggen. Het bevalt best goed.

En die overtuiging? Die heb ik ritueel met een blok hout aan het vuur geofferd. Daag beperking!

Erik van Zadelhof, blog 3, 14-05-18

Meer weten?

broekmanvanzadelhof.nl

Over Erik van Zadelhof

Met BroekmanVanZadelhof richten Vivien Broekman en Erik van Zadelhof zich op advocatenkantoren met programma's over het verbeteren van samenwerking. Daarnaast doen zij ook individuele opdrachten: Vivien Broekman, viavida.nl 06 22 52 0996 Erik van Zadelhof, langhofadvies.nl 06 51 28 92 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *